Vijlen terug naar beginpagina Tuunwal Texel
Waarom de Landschapswacht? Wat wil de Landschapswacht bereiken? Das&Boom en de Landschapswacht Actuele ontwikkelingen Speciale projecten van de Landschapswacht De Landschapswacht in het nieuws Hoe kunt u de Landschapswacht bereiken?
Beesterzwaag
Tuunwal texel
Bomenrij Zeeland
  Fase 2 Restauratieprojecten
 
 


Bomenrijen en hegresten tussen percelen in Zeeland

Vrijdag 31 maart en maandag 3 april 2006 zijn in Kloetinge twee oude bomenrijen opgeknapt. Met deze speciale onderhoudsactie van de Landschapswacht en Landschapsbeheer Zeeland is aandacht gevraagd voor het behoud van deze waardevolle landschapselementen. Op dit moment zijn de huidige landelijke financiële regelingen voor het onderhoud ontoereikend.

Geschiedenis
Kloetinge is een historische plaats op Zuid-Beveland. Naast de hoge kunstmatige heuvel waarop de kerk en dorpsvate zijn gelegen ligt de ring van Kloetinge. Binnen deze ring bevinden zich vele landschapselementen. Je kunt hierbij denken aan hoogstamboomgaarden, knotboomrijen, meidoornhagen en drinkputten. Kenmerkend voor de ring van Kloetinge zijn de weilanden met oude bomenrijen van populier en es.
De bomenrijen zijn veelal net na de oorlog geplant en de vitaliteit van diverse bomenrijen gaat de laatste jaren sterk achteruit. In betreffend weiland zijn enkele bomen dood gegaan door stagnerend water en door vraat van paarden.

Herstel
In Zeeland staan de meeste bomenrijen langs dijken en wegen. Hier zijn vaak het Waterschap of een terreinbeherende instantie zoals Natuurmonumenten eigenaar en beheerder. Op enkele plaatsen in Zeeland zijn de bomenrijen in weilanden kenmerkende landschapselementen voor de streek. Je kunt hierbij denken aan de zandstreek van Zeeuws-Vlaanderen ( met rijen met zomereik en populier) en de ring van Kloetinge. In Kloetinge staan enkele kilometers aan bomenrijen, waarbij de vitaliteit van de bomen matig tot slecht is. De natuurwaarde van deze vaak oude bomen is erg hoog door het voorkomen van diverse holten voor bv spechten en vleermuizen en het voorkomen van diverse soorten zwammen. We proberen deze oude bomen dan ook zo lang mogelijk te handhaven.

Uitvoering plan
Dit voorjaar worden de open plaatsen in de 2 bomenrijen ingeplant met 26 essen en 5 zomereiken. Daarnaast wordt 100m Bomenrij ZeelandZeeuwse haag hersteld. Alle bestaande en nieuwe beplanting wordt uitgerasterd om toekomstige vraat aan de beplanting door de paarden te voorkomen. De kosten van het herstel van deze landschapselementen bedragen ongeveer € 4.600,-. In samenwerking met de eigenaren, de gemeente Goes en het Waterschap zullen komende jaren nog enkele bomenrijen in Kloetinge worden aangepakt.

Landelijke aandacht voor monumentale landschapselementen
Het project in Kloetinge maakt deel uit van een landelijke actie van de Landschapswacht, in samenwerking met de provinciale landschapsbeheerorganisaties. In totaal worden 30 monumentale landschapselementen eenmalig gratis gerestaureerd bij particulieren. Hiermee probeert de Landschapswacht inzichtelijk te maken wat het werkelijke onderhoud van erfgoedelementen in het landschap kost. De Landschapswacht is van mening dat eigenaren van monumentale landschapselementen, al dan niet boer, actief moeten worden benaderd. Het is de taak van de overheid om een voldoende financiële vergoeding te bieden voor het onderhoud.
Van alle verschillende elementen die de Landschapswacht de komende tijd door heel het land opknapt, wordt verslag gedaan aan het rijk, de provincies en aan de Tweede Kamer. De doelstelling is dat de politiek inziet dat alleen een actieve benadering en een afdoende en structurele vergoeding soelaas biedt. Molens, grachtenpanden, kerken en monumentale boerderijen worden immers ook niet beheerd voor een jaar en voor een dubbeltje op de eerste rang.

 
 

Bovenstaande tekst is als pdf te downloaden of kan per e-mail worden opgevraagd.
terug naar boven