terug naar beginpagina
Waarom de Landschapswacht? Wat wil de Landschapswacht bereiken? Vereniging Nederlands Cultuurlandschap Actuele ontwikkelingen Speciale projecten van de Landschapswacht De Landschapswacht in het nieuws Hoe kunt u de Landschapswacht bereiken?
     
 

Vereniging Nederlands Cultuurlandschap wil eeuwenoude agrarische cultuurgeschiedenis zichtbaar houden. Daarnaast wil zij ijveren voor een rijk geschakeerd en per streek verschillend cultuurlandschap in heel Nederland, buiten de steden en de natuurgebieden. Een landschap van deze tijd, met respect voor het verleden en voor de mensen die daar nu werken, wonen en recreëren.
De Vereniging stelt zich op het standpunt dat Nederland als vruchtbare delta de morele plicht heeft een aanzienlijk deel van haar voedselproductie op eigen grondgebied te produceren. Deze agrarische productielandschappen moeten ruimte bieden aan ook andere functies zoals cultuurhistorie, landschapsschoon, recreatie en biodiversiteit.

Vereniging Nederlands Cultuurlandschap wil inspireren en stimuleren. Ze doet dit met haar Informatiecentrum, met onder meer een madurodam van het Nederlandse cultuurlandschap.
Aan de Vereniging is de Landschapswacht verbonden; zij stimuleert het behoud van waardevolle cultuurlandschappen in beheer bij natuurorganisaties en de boer.

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap reikt jaarlijks de Gouden Mispel uit aan personen of organisaties die een uitzonderlijke of essentiële bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het agrarisch cultuurlandschap in Nederland. De wilde mispel (Mespilus germanica) is als symbool gekozen omdat deze struik zich vaak spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen.

Klik hier om op de site van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap te komen.

 

 
 

terug naar boven